Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Socijala
  Uskoro će biti završen prihvatni centar za izbeglice
  Posle izbegličke krize, ostaje Edukativni centar Značajna donacija Norveške Subotici Budući centar
  03.11.2015.

  Subotica jer mapirana kao jedna od bitnih tranzitnih stanica za prihvat izbeglica koje beže od rata i Srbiju koriste kao trazitnu zemlju na svome putu ka Evropskoj uniji. Slike, od hiljade izbeglica kako čekaju na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske već više od mesec dana ne vidimo u medijima, ali bez obzira na to grad razmišlja na koji način da tokom zime zbrine Sirijske, Avganistance, Pakistance koji se zadese u našem gradu na njihovom putu.

  3086_1.jpg
  Budući centar za izbeglice

  “Plan je bio da se pre dolaska zime izgradi jedan prihvatni tranzitni centar.Od ruiniranih objekata koje smo imali u vlasništvu grada danas imamo odlične građevinske objekte. Plan je da sledimo politiku Vlade Srbije i u saradnji sa njima ne dozbolimo nikakvu humanitarnu katastrofu. Renoviranje objekta je finansirala nemačka donatorka organizacija ASB u saradnji sa Vladom Srbije i kapacitet za konformi smeštaj iznosi 75 osoba, ali ukoliko bude potrebno možemo da smestimo i do 150 osoba. Prema podacima Crvenog krsta u Subotici sada se po danu u našem gradu evidentira oko 30 izbeglica sa Bliskog Istoka.  Mi i dalje im iznosimo hranu i pružamo medicinku pomoć, ukoliko je potrebno, a za neke dve nedelje ovde će izbeglice imati kompletnu uslugu.  Biće tu ljudi koji će se brinuti o njima i ovo je jedno od sistemskih rešenja.  Naravno izbeglice se ovde ne mogu zbrinuti na duži vremenski period, nego nekoliko dana. Spremni smo za zimu, ali da li ćemo imati potrebu za tim to ne zavisi od nas i apsolutno sam siguran da nećemo dozvoli da se remeti bezbednost naših sugrađana, ali ni izbeglica”, rekao je član radne grupe za migracije Milimir Vujadinović.

  Procenjuje se da će za dve nedelje biti završeni svi radovi na objektu.  Urađena je gasifikacija objekta, podignut je jedan niz montažnih objekata, renovirana su dva stara objekta.

  “Ovaj projekat nosi naziv Evropski edukativni centar i ukoliko ne bude izbeglica imamo plan kako da iskoristimo prostor. Razmišljali smo i o vremenu koje dolazi, jer izbeglička kriza neće zauvek trajati. Ovo što smo izgradili ostaje lokaloj samoupravi i videćemo da li će biti omladinski centar, deo Crvenog krsta nije bitno. Imamaćemo sistemski pristup zbrinjavanja izbeglica tokom zime i moram da istaknem da naš grad nije imao štetu jer je država uplatila 1,5 miliona dinara koliko smo i potrošili iz budžeta za rešavanje problema izbeglica.  Cela država je po ovom pitanju funkcionisala sistemski i organizovano.  Ovim objektom će upravljati Komesarijat za izbeglice, a celom krizom radna grupa Vlade Srbije. Ukoliko bude potrebe Vlada će donositi odluke da li će neko od izbeglica iz drugih gradova ovde biti smešten. Izbeglice će imati mogućnosti i prostor gde da se smeste, okrepe i prime zdravstvenu zaštitu”, objašnjava Vujadinović.

  Do sada je kroz Suboticu prošlo više od 200.000 izbeglica, a njihova ruta se promenila kada je mađarska vlada 15.septembra donela poošten set policijskih zakona o zaštiti granice, po kojima za ilegalni ulazak u Mađarsku kazna zatvora kreće i do nekoliko godina zatvora.

  S. Iršević

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja