Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Socijala
  Održana tribina o nasilju u porodici Unije žena Gradskog odbora SNS-a u Subotici
  Važno je prijaviti nasilje
  25.10.2015.

  U četvrtak, 22. oktobra, na Otvorenom univerzitetu održana je stručna tribina u organizaciji Unije žena Gradskog odbora Srpske napredne stranke, na temu „Kako prepoznati nasilje u partnerskim odnosima”.

  Prema rečima Ane Ivanović, predsednice Unije žena GO SNS u Subotici, ovo je prva u nizu tribina koja će se baviti ovom i drugim srodnim temama.

  3051_1.jpg

  — Unija žena je osnovana sa ciljem da brine o ženama ali i svim građanima Subotice, kako bi se skrenula pažnja na brige koje muče mlade ali i starije sugrađane.  U planu je da se ubuduće organizuju i tribine o vršnjačkom nasilju gde će biti uključeni i predstavnici MUP-a Srbije — istakla je Ivanovićeva.

  Prema podacima koji su izneseni na tribini, statistika vezana za nasilje generalno je nepopularna i prema njoj je svaka treća žena jednom u životu dobila bar šamar ili je najčešće bila fizički zlostavljana.

  — Nasilje pored fizičkog, podrazumeva i psihičko nasilje koje je jako teško dokakazati, zatim seksualno nasilje, kao i ekonomsko nasilje, gde se sve češće događa da partner ne dozvoljava supruzi ili nevenčanoj ženi da se zaposli, ne daje joj novac, kontroliše sva finansijska primanja u kući. U poslednje vreme primetno je i kršenje običajnog prava gde imamo pojavu da se maloletne romkinje silom udaju.  Ne retki su i primeri nasilja nad decom — istakla je mr Jasmina Zimonjić, trener ispred Uprave za rodnu ravnopravnost.

  Na tribini se prisutnima obratila i Stojanka Lekić, pokrajinska poslanica i predsednica Odbora za ravnopravnost polova.  Govorila je o nasilju u porodičnim odnosima, s posebnim osvrtom na nasilje prema starima.  Lekićeva je podvukla da je suština da se žene osveste i prijave nasilje, dok bi nadležne institucije još više trebalo da rade na onome, što im je Protokolom zadato kao cilj.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja