Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  U vladi Pokrajine sastanak predstavnika SSS i ombudsmana sa Miroslavom Vasinom oko agonije zaposlenih u Agrosemenu Panonija
  Obezbeđenje radnicima zabranilo ulazak u „Agroseme”
  14.10.2015.

  • Traže od radnika strpljenje, a ne puštaju ih u krug fabrike!  •Status zaposlenih u firmi „Agroseme – Panonija“ i nakon nedelju dana od mirnog okupljanja zaposlenih ispred kapije preduzeća - i dalje je neizvestan. Agonija 47 radnika koji se plaše da će ostati bez radnog mesta, a time i bez egzistencije traje već mesecima, jer im nije isplaćeno pet zarada, a nakon razgovora u sredu u Subotici, stanje nije rešeno, pa su sada sva očekivanja zaposlenih uprta u današnji sastanak sa potpredsednikom pokrajinske Vlade Miroslavom Vasinom, u Novom Sadu.

  3006_1.jpg
  Sudbina radnika neizvesna

  Ovonedeljnom sastanku u Agrosemenu u Subotici prisustvovali su predstavnici sindikata firme, predsednik Samostalnog sindikata Milan Popović, zaštitnik građana Zlatko Marosiuk, generalni direktor „Agrosemena“ Jovan Šarović i predstavnik novog, većinskog vlasnika firme „Advance Seed“, ali rešenje se nije našlo, jer se, kako saznajemo, predstavnici kapitala žale na trenutno teško stanje u firmi, pa su sada sve oči uprte u potpredsednika Vlade APV Vasina.

  3006_2.jpg
  Podrška predsednika SS nezadovoljnim radnicima

  Radnici se u sredu nisu okupili ispred ulaza u firmu, ali najavljuju, da neće odustati od svojih zahteva, a danas očekuju pomoć od pokrajinske Vlade. Sastanak sa potpredsednikom Miroslavom Vasinom, zakazan je za danas, u 10 časova.

  Da podsetimo, imovina „Agrosemena“ prodata je na licitaciji, kako bi se naplatila dugovanja prema poveriocima, a novi vlasnik dela imovine preuzeo je i 18 zaposlenih. Ostalo je 47 radnika, čija je sudbina neizvesna i kojima „Agroseme“ duguje plate za nekoliko meseci rada i doprinose, a koje nema ko da isplati, jer kako se tvrdi, firma osim na papiru, zapravo više i ne postoji.

  3006_3.jpg
  Radnici simbolično palili sveće tokom noćnog bdenja ispred fabrike

  —Očekujemo razumevanje Vlade Pokrajine i pomoć u rešavanju situacije radnika Agrosemena.  Potpredsednik Vlade Vasin je prihvatio da primi sindikalnu delgaciju iz Subotice sa ombudsmanom, pa se nadamo da će podrške biti u daljajem rešavanju položaja zaposlenih u tom preduzeću, kaže Milan Popović.

  Direktora Jovana Šarovića, na službeni telefon nismo uspeli dobiti ni posle više pokušaja, želeći da saznamo da li je nađen model da se zaposlenima isplate bar zaostale zarade za posao koji je ranije firma ugovorila, a koji su zaposleni završili.  Prvog oktobra radnici Agrosemena Panonija, njih 47, okupilo se pred kapijom fabrike, da izrazi nezadovoljstvo, jer im nisu ispunjena obećanja o isplati bar jedne od pet zaostalih zarada, koje su im, kako tvrde, obećane nedelju dana ranije,u prostorijama preduzeća, od strane generalnog direktora Jovana Šarovića, pred gradonačelnikom, gradskim ombusmanom i vlasnikom imovine „Advance Seed”, Johanom Karelom, u prisustvu i predstavnika gradskog Samostalnog sindikata.

  —Obećano nam je da će biti isplaćena bar jedna, od zaostalih pet poslednjih zarada, ali to nije ispunjeno. Radnici vidno nezadovoljni, okupili su se ispred preduzeća „Agroseme Panonija”, da traže obećane zarade.  Posetio nas je u protestu, 1. oktobra, samo predsednik Samostalnog sindikata Milan Popović, koji je do kasnih večernjih sati ostao sa nezadovoljnim radnicima, pred kapijom firme.  Niko nam se nije obratio od rukovodstva.  Kao predsednica Sindikata, lično sam obavestila još 25. septembra, generalnog direktora Šarovića, da će radnici 1. oktobra doći u preduzeće, da preuzmu obračunske liste i da ih potpišu, prema zakonu.  On je rekao da nema tačnih informacija oko plata, pa sam ga u ime radnika morala obavestiti, da će se zaposleni okupiti da izraze protest, u skladu sa zakonom, objašnjava za Subotičke novine predsednica Sindikata u fabrici, Ana Pavluković.  Ona naglašava da je 30. septembra i narednog jutra, Popović pozvao generalnog direktora Šarovića i saopštio mu, da će se radnici organizovati i biti pred kapijom preduzeća, do isplate zarada.

  —Međutim, niko nije, niti došao, niti dao objašnjenje nezadovoljnim radnicima. Od prvog oktobra, svakog dana, osim subote i nedelje, okupljali su se pred firmom. U ponedeljak, 5. oktobra, radnicima je zabranjeno od strane privatnog obezbeđenja, da uđu u krug firme. Obezbeđenje je angažovano od strane vlasnika firme. Međutim, odazvao se našem pozivu predsednik Samostalnog sindikata Popović i ombudsman Zlatko Marosiuk, koji su bili sa nama ispred kapije preduzeća. Njima i meni su dopustili su da uđemo u firmu, na razgovor sa Milošem Kosom, koji je zaposlen u „Advance Seed”, koje je preuzelo deo radnika Agrosemena. Insistirala sam, da nam se kaže, ko nije dopustio da radnici uđu u krug fabrike, te da tražimo pismenu naredbu o tome. Saopšteno nam je da nema pismene naredbe, nakon čega smo napustili prostoriju.  Ombusman je napravio pismenu belešku o zatečenoj situaciji u preduzeću, a pozvali su i inspekciju rada. Takođe smo pozvali i MUP, kako bi svi izvršili uvid, da su radnici mirnim protestom, staloženo čekali ispred kapije, iako su poniženi. Dobili smo u ponedeljak naknadno informaciju, da se raziđemo i da će narednog dana, 6. oktobra, direktor Šarović doći da razgovara sa predstavnicima Sindikata, ombudsmanom i Samostalim sindikatom. Prisustvovala je i predsednica Sindikata „Agrolaba” Jurić Snežana i član nadzornog odbora Agrosemena, Skenderović Antonija. U utorak, na tom zajedničkom sastanku, na žalost nije bilo konkretnih dogovora, objašnjava predsednica SS fabrike, Pavluković.

  Ona navodi da je generalni direktor Šarović tražio strpljenje, jer kako je rečeno, vlasnik „Advance Seed”firme nije u mogućnosti da premosti trenutno tešku situaciju.

  —Na žalost, to je sve. Razišli smo se bez ikakvog konkretnog dogovora. Toliko smo svi razočarani, ne znamo da li ćemo uspeti da spasemo radna mesta.  U utorak su istekle i markice za zdravstveno osiguranje. Za nas je užasno ovo što smo dočekali, jer smo imali poverenja da novi vlasnik koji je bio zainteresovan za imovinu, ima nameru da razvija preduzeće. Još čekamo odgovor od premijera Vučića, kojem smo se obratili već 2. oktobra sa zahtevima za pomoć, ističe Pavluković.

  Objašnjava koliko je težak položaj radnika, a među njih 47, su i tri bračna para koji su radili u Agrosemenu, i sad su bez ikakvih primanja.

  —Imamo ljude sa stambenim kreditima, njih dvoje su već sada u bezizlaznoj situaciji, a i ostali ne znaju kako će prehraniti porodice, niti obezbediti zdravstveno osiguranje. Među zaposlneima je i koleginica koja je veoma bolesna, trenutno prima hemoterapije, a ostala je takođe bez zdravstvene markice. Ima velikih problema, a do sada nema sluha da se reši bilo šta. Nekima je već isključena struja. Ima dosta i operisanih radnika. Ljudi su nezadovoljni, a danas ćemo, zavisno od ishoda dogovora u Pokrajini, preneti zaposlenima šta ćemo dalje.  Nadamo se da će neko imati sluha za zaposlene u Agrosemenu i ostvarivanje njihovog socijalno ekonomskog statusa, da se ova agonija završi, kaže za Subotičke novine Pavluković.

  Popović je juče potvrdio za Subotičke novine, da je za danas, 9. oktobra, zakazan sastanak u Vladi Pokrajine, sa Miroslavom Vasinom, kojem će prisustvovati pored njega i Ana Pavluković, Jurić Snežana i Zlatko Marosiuk, i izrazio optimizam u rešavanje bar dela problema zaposlenih u „Agrosemenu”.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja