Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.07.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Socijala
  Subotica ima najbolji program Narodne kuhinje u Vojvodini
  Obroci za preko hiljadu korisnika
  04.10.2015.

  S početkom jeseni, nastavljen je da se realizuje program Narodne kuhinje Crvenog krsta, koji obuhvata 30 mesnih zajednica.

  Iako postoji potreba za povećanjem njegovog broja, za sada je broj korisnika obroka isti, dodeljuje se za 1.100 lica. Za sada nema nagoveštaja, da bi broj korisnika mogao biti povećan, kažu u Crvenom krstu.

  2967_1.jpg— U 17 mesnih zajednica svakodnevno delimo kuvane obroke po jelovniku i normativima Crvenog krsta, dok se na mesečnom nivou u preostalih, 13 prigradskih mesnih zajednica isporučuju paketi hrane takođe po određenim normativima, i to sa prehrambenim artiklima srazmernim za pripremu obroka za pojedinca na mesečnom nivou. Liste i spiskove korisnika i dalje priprema i ažurira Centar za socijalni rad Grada Subotica. Subotica trenutno ima najveću, odnosno najbrojniju Narodnu kuhinju u Vojvodini, čime se s jedne strane može pohvaliti po visini socijalnih davanja, za programe podrške socijalno ugroženima, dok je to s druge strane pokazatelj trenda rasta socijalno ugroženih lica u našem kraju — navodi Miodrag Varo, stručni saradnik Crvenog krsta.

  Program Narodne kuhinje kao program koji deluje pod okriljem Crvenog krsta Subotica, funkcioniše od 1993. godine i do danas je stekao veliki brojem donatora i dobronamernih ljudi koji su taj program podržali.  Trenutno, kako tvrde u ovoj organizaciji, ima nekoliko većih kompanija u gradu kao i poljoprivrednih proizvođača, koji pomažu rad ove kuhinje.

  — Kroz donacije te vrste pokušavamo obogatiti ručkove naših korisnika, nekad sa pecivima koje dobijaju uz ručak, nekad sa svežim voćem ili povrćem, imajući na umu da je taj obrok mnogima i jedini u toku dana. Takođe treba napomenuti da je i broj dece korisnika programa narodne kuhinje od 2 - 14 godina dosta veliki, i trenutno je 242. Treba istaći naravno da je tokom letnje pauze u radu kuhinje, izvršeno krečenje objekta i redovno tekuće održavanje istog, pa i vozila koje je namenjeno prevozu kuvanih obroka, koje nažalost posedujemo samo jedno, ali je i ono spremno za predstojeće zimske dane. Na nama ostaje samo da izvučemo najbolje iz svega što imamo i da i dalje, na što bolji način, to i distribuiramo našim korisnicima — objašnjava naš sagovornik.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja