Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Oglas za licitaciju državne zemlje kasni mesec dana
  Sporno crkveno zemljište
  13.09.2015.

  Sa raspisivanjem oglasa za licitaciju poljoprivrednog zemljišta u vlastištvu države, grad Subotica kasni mesec dana što može biti uzrok u kašnjenju drugih obaveza i izazvati manjak u budžetu od 130 miliona dinara ili 40 odsto godišnjeg prihoda od zakupa.

  Do kašnjenja je došlo zbog dva sudska rešenja po kojima zemlju Pravoslavne crkvene opštine grad mora da stavi u licitacionu masu, dok za Rimokatoličku još uvek važi privremena mera zabrane na osnovu gradske odluke iz 2007. godine.

  U Gradskom veću za poljoprivredu kažu da je situacija veoma složena i da bi najbolje rešenje bilo staru odluku iz 2007. godine staviti van snage pošto je po njoj Subotica dodelila verskim zajednicama i crkvenim opštinama oko 700 hektara zemlje.

  Šime Ostrogonac- Kada je grad pre osam godina dodelio Pravoslavnoj crkvenoj zajednici 320 hektara, Rimokatoličkoj 330 i Evangelističkoj oko 20 hektara, odluka je u startu bila protivzakonita jer se zemlja mogla ustupiti jedino školama, kaznenim ustanovama, poljoprivredno stručnim ustanovama. Crkvene parcele smo uvek stavljali u program licitacije, ali ih je Osnovni sud u poslednjem trenutku izuzimao privremenom merom. U međuvremenu smo dobili i odluku Apelacionog suda na osnovu tužbe Pravoslavne crkve koja je izgubila spor i više joj te površine ne pripadaju jer nisu predmet restitucije – objašnjava Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća za poljoprivredu.

  Raspis oglasa za ukupno oko 5.000 hektara državne zemlje u subotičkom ataru i licitaciju dodatno komplikuje što Rimokatolička crkva nije podnosila tužbu zbog čega za nju još uvek važi prošlogodišnja mera zabrane.

  - Stavljanjem zemlje samo jedne verske zajednice u licitacionu masu će sigurno pogoršati već komplikovanu situaciju i postaće verovatno i političko pitanje. Zbog toga smo Ministarstvu poljoprivrede poslali zahtev da nam da mišljenje da li na osnovu odluke iz 2007. godine imamo pravo da izuzmemo te površine iz licitacije, ali još uvek nismo dobili odgovor zbog čega oglas kasni. Jene Maglai, gradonačelnik ne želi da potpiše ništa protivzakonito, a tu su i rokovi koje će biti jako teško ispoštovati – zaključuje Šimon Ostrogonac.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja