Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  „Kontinental” ulaže u novu fabriku 17 miliona evra
  Posao za još 500 radnika
  15.07.2015.

  Nemački Kontinental (Continental) potpisao je 8. jula, sa Vladom Srbije i Gradom Subotica, Memorandum o razumevanju za novo investiranje te kompanije u Srbiji, u vrednosti od 17 miliona evra, što će stvoriti i uslove za zapošljavanje 500 radnika.

  2644_1.jpg

  Ugovor o investiranju će biti potpisan u narednih mesec dana

  Memorandum su u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića potpisali ministar privrede Srbije Željko Sertić, generalni direktor Kontinentala za Srbiju Živko Topalović i gradonačelnik Subotice Jene Maglai. Nemački Kontinental posluje u Subotici od 2011. godine gde proizvodi delove za rashladne uređaje u automobilima, a do danas je uposlio 650 radnika. Ministar privrede Željko Sertić je rekao, da će Ugovor o investiranju biti potpisan u narednih mesec dana, a fabrika bi trebalo da bude otvorena u drugoj polovini 2016. godine. —Država će tu investiciju podržati sa tri miliona evra, a lokalna samouprava, odnosno Grad Subotica, opremiće 2,5 hektara zemljišta za izgradnju nove fabrike Kontinentala. Obaveza Kontinentala je da u naredne tri godina zaposli novih 500 radnika, a u roku od pet godina da zaposli oko 1.150 radnika u Srbiji, gde već radi i širi posao 450 nemačkih kompanija, poput Leonija, Štade, Boša i Simensa, istakao je Sertić. Potpredsednik nemačkog Kontinentala, koji je najveći svetski dobavljač autodelova, Markus Murk rekao je da je širenje poslovanja te kompanije u Srbiji potvrda da je adekvatna podrška Vlade i lokale samouprave i najavio je moguća dalja ulaganja Kontinentala u Srbiju. Poredeći Kontinental sa drugim proizvodjačima autodelova Vučić je rekao da je to isto kao porediti "mercedes" i "fiću", aludirajući da se radi o najboljem i jednom od najvećih proizvođača. Rečeno je i da je Nemačka od 2000. godine do danas uložila u Srbiji 1,6 milijardi evra i jedan je od najvažnijih privrednih partnera.

  Sertić je podsetio da je potpisivanje Memoranduma s nemačkom kompanijom pokazatelj podrške ekonomskim reformama koje sprovodi Vlada Srbije, kao i naporima lokalne samouprave Subotice.

  Uz konstataciju da je nemački „Kontinental” zadovoljan poslovanjem u Subotici i odnosom lokalne samouprave prema toj kompaniji, kao stranom investitoru, gradonačelnik Jene Maglai je naglasio da je odluka kompanije „Kontinental” da ulaže u nove kapacitete u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok” i proširuje svoju proizvodnju priznanje za Suboticu koje, istovremeno, i omogućava smanjenje broja nezaposlenih i povećanje prihoda u budžetu grada Subotice.

  - Verujem da će se ispoštovati dogovorena dinamika realizacije ove investicije koja je izuzetno važna i za državu i za grad Suboticu. Protekle sedmice otvorili smo fabriku Ametek, a do kraja jula položićemo kamen temleljac za još jednu ozbiljnu investiciju u Gradu. Mislim da malo koja lokalna samouprava u Srbiji može da se pohvali investicijama ovakvog kapaciteta. To je dobar znak i za Suboticu i za čitavu ovu regiju. Nadam se da će to biti i perspektiva veoma dinamičnog razvoja, ne samo Grada, nego i okolnih naselja – rekao je Jene Maglai.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja