Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Socijala
  Održan „Letnji Kamp - Palić 2015” za decu sa smetnjama u razvoju
  Osmesi na licu govorili više od reči
  03.06.2015.

  U okviru "Festivala Omladina Subotica", Udruženje za afirmaciju mladih talenata organizovalo je proteklog vikenda u Subotici i na Paliću, manifestaciju pod nazivom „Letnji kamp Palić 2015.”za decu sa smetnjama u razvoju.

  2475_1.jpg

  Gabor Lenđel, direktor manifestacije i njen idejni tvorac, po prvi put se odlučio na ovakav korak.  Kaže da je ideja potekla još prošle godine, a da su mu deca sa smetnjama u razvoju bila poseban podstrek da organizuje ovakav Kamp.

  2475_3.jpg- Želeo sam svim srcem da Subotica i Palić budu domaćini jednog ovakvog Kampa. Na ideju sam došao pre dve godine, kada sam radio muzičku manifestaciju Bitlse u Dečijem pozorištu, gde sam angažovao učenike Škole „Žarko Zrenjanin”. To je za mene bilo potresno, jer sam se sa tom decom susreo prvi put, ali su me i oduševili. Konkurisao sam za ovaj Projekat, dobio sam sredstva iz Pokrajinskog sekreterijata za kulturu i informisanje i nekim drugim donacijama uspeo sam da realizujem ovaj Kamp. Deca su imala likovne, sportske i muzičke radionice, pokazali smo im mnoge znamenitosti Subotice i Palića, obišli ZOO vrt, što je njima bio poseban doživljaj. Njihova sreća na licima za mene lično, ali i sve nas iz organizacije i učesnika je najveći uspeh i najbolja poruka koju šaljemo. Događaj je uveličao naš poznati kompozitor za decu Ratko Kraljević - rekao je Lenđel.  Sandra Milovanov, diplomirani defektolog u Školskom centru „Dositej Obradović” kaže da su pripreme za rad u likovnim radionicama trajale oko mesec dana.

  - Projekat je odlično zamišljen, a cilj mu je struktuiranje slobodnog vremena osoba sa smetnjama u razvoju, ispunjavanje njihovih različitih uloga i afirmacija.  Pokazali smo da te osobe participaraju u društvenom životu ljudi koji nisu oštećeni u razvoju, pokazali su svoje talente i učestvovali u različitim sportskim aktivnostima gde su pokazali svoj takmičarski duh. Angažovano je osam edukatora iz obe subotičke škole dece sa smetnjama u razvoju, imali smo 40-oro dece u radionicama, oslikavali smo kape, slamčicama povlačili boje po papiru, crtali smo fraktale zatvorenih očiju, što je bilo jako zabavno, pravili smo drvo prijateljstva, kao simbol našeg druženja i upoznavanja - istakla je Milovanov.

  2475_2.jpg

  Muzičku radionicu u Kampu vodila je Irena Kovačev, nastavnik muzičke kulture u Specijalnoj školi „Žarko Zrenjanin”.

  - Edukovali smo se i zabavili učeći nove pesme za decu. Deca su jako lepo reagovala, već prvog dana su naučila da pevaju. Kroz radionicu je prošlo oko 40 dece i njihovi pratioci, odabrali smo 3 kompozicije od kojih je jedna bila „Ekološka pesma”, druga „Mi smo drugačiji” i treća „Nek živi ljubav”.  Deca su nakon sat vremena, dakle veoma brzo, znala da otpevaju ove pesme i reprodukuju ih, što je veliki uspeh za sve nas - objasnila je Kovačev.

  Ana Mladenović bila je jedan od učesnika Kampa, majka jedanaestogodišnje devojčice iz Šapca.  Njena ćerka od rođenja ima mikrocefaliju, a ovo je njeno prvo iskustvo ovakve vrste.

  - Moje dete se lepo uklopilo.  Učestvovala je u sve tri radionice, a najlepši trenutci su joj bili kada je pravila drvo prijateljstva, upoznavanje sa životinjama u Zoo vrtu i fizičke aktivnosti - ispričala nam je majka deteta.

  Organizatori Kampa bili su Udruženje za afirmaciju mladih talenata „Festival Omladina Subotica" sa Gaborom Lenđelom, direktorom, Gordanom Vidaković, organizatorkom, Osnovnom i Srednjom školom „Žarko Zrenjanin" iz Subotice i Školskim Centrom sa Domom učenika „Dositej Obradović" iz Subotice gde su učesnici i bili smešteni. Kamp bi, kako je najavio Gabor Lenđel, trebalo da postane tradicionalan, a ima naznaka da će dobiti i internacionalne razmere. Ove godine u manifestaciji je učestvovalo po dvoje dece iz 15 gradova Srbije, sa pratiocem i 10-toro dece iz Subotice.

  Cilj Kampa bio je da se deca sa smetnjama u razvoju motivišu, edukuju i podrže da aktivno učestvuju u životu zajednice, u sportsko-rekreativnim aktivnostima i kulturnim sadržajima kao i da neguju zdrave i bezbedne stilove života. Pored Subotice i Palića, deca i svi učesnici posetili su i okolne salaše, kako bi se što bolje upoznali sa tradicijom naših krajeva.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja