Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Sa prošlonedeljne 30. sednice Skupštine Grada
  Vlast i opozicija – za Strategiju razvoja poljoprivrede
  01.06.2015.

  Skupština grada Subotice usvojila je krajem protekle sedmice Strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja Grada za period 2014.-2020. godine, u okviru koje je predviđeno ulaganje od 12 milijardi dinara, od čega bi 40 odsto trebalo da obezbedi lokalna samouprava.  Vlast i opozicija je gotovo jednoglasno usvojila Strategiju, kao i Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u ovoj godini, a posle niza sednica, konačno su se čuli i usklađeni tonovi podrške opozicije predloženoj Strategiji.

  2465_1.jpg
  Opozicija podržala Strategiju razvoja poljoprivrede

  Disonantnih tonova pozicije i opozicije bilo je na skupštinskom zasedanju tokom usvajanja većine od ukupno 18. tačaka dnevnog reda, ali je većina odluka usvojena.  Odbornici su usvojili Odluku o pribavljanju, otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta i pretvaranju prava zakupa na građevinskom zemljištu u pravo svojine i Odluku o usvajanju Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja grada Subotice za period 2014–2020. godine. Usvojeno je i Rešenje o donošenju Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Subotice u 2015. godini.

  Uz Odluku o pribavljanju, otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta i pretvaranju prava zakupa na građevinskom zemljištu u svojinu, usvojen je i amandman po kojem će Direkcija za izgradnju grada jednom godišnje biti u obavezi da podnese izveštaj Skupštini grada o prometu građevinskog zemljišta.

  Usvojenom Strategijom razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja grada Subotice za period 2014-2020. godine, zajedno sa Operativnim programom razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja grada Subotice u istom periodu, predlažu se veći podsticaji u poljoprivredi i poboljšanje seoske infrastrukture. Ukupna sredstva potrebna za sedmogodišnji period implementacije Operativnog programa predviđena su u iznosu od 11.992.224.000 dinara, u periodu od šest godina. Planira se sufinansiranje iz budžeta Grada i finansiranje iz sredstava javnih komunalnih preduzeća, razvojnih programa i projekata Republike Srbije, odnosno AP Vojvodine, stranih donacija, u prvom redu sredstava iz programa Evropske unije i USAID-a.

  Procene su, kako je rečeno, da bi učešće Grada u sufinansiranju aktivnosti bilo na nivou od oko 40 odsto ukupnih sredstava koja se budu utrošila, tako da bi na nivou od šest godina to iznosilo oko 5.500.000.000 dinara.

  Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja Subotice podrazumeva usmeravanje značajnijih sredstava za organizovani razvoj poljoprivrede i ruralnih područja, u kojima je izražena tendencija siromašenja, rekao je Mirko Ostrogonac iz Gradskog sekretarijata za poljoprivredu.

  —U Subotici dominira ratarstvo, a gotovo 90 odsto poljoprivrednog zemljišta koristi se za proizvodnju žitarica i industrijskog bilja. Voćarstvo i povrarstvo su zastupljeni na oko sedam odsto poljoprivrednih površina. Najnepovoljnija situacija je u stočarstvu usled gašenja mesne industrije u gradu, a što se organske proizvodnje tiče ona zauzima minimalne površine.  Kada je u pitanju ruralni razvoj, izražena je stagnacija sela i njihovo siromašenje.  I pored određenih pomaka, infrastrukturna izgrađenost je na niskom nivou, a neophodno je i rešavanje nezaposlenosti, te se u tom cilju planira izgradnja malih prerađivačkih pogona, u kojima bi se koristile lokalne sirovine, rekao je Ostrogonac.

  Mirana Dmitrović, odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine, istakla je da su ovi problemi nastajali godinama, a rešenje vidi u decentralizaciji. Ona je ocenila da je Starategija razvoja poljoprivrede 2014- 2020. godine zapravo lična karta Subotice

  —Mesnim zajednicama su ukinuti računi, ne mogu same ništa da preduzmu, a grad često za njih nema sluha. Sela su prepuštena sama sebi, a Akcioni plan obuhvata još narednu godinu, pa je neizvesno može li biti realizovan. Mnogo je novca u „igri” za planove i programe, za edukacije, a korisniji bi bio da je dodeljen kao subvencije poljoprivrednicima, koji nemaju vremena da lobiraju za projekte i popunjavaju dokumentaciju, naglasila je odbornica Dmitrović i apostrofirala problem realnosti izdvajanja više stotina miliona dinara za neke projekte u ruralnim sredinama, ocenjujući i da je problem pružanja usluga u ruralnom području alarmantan.

  Slavko Parać (DS) je rekao da je šteta što Strategija nije bila pred savetom za razvoj Grada, jer je dobro i očigledno da ju je radila grupa stručnih ljudi (za razliku od Strategije o otkupu zemljišta- kako je rekao, postavljajući sumnju u operacionalizaciju Strategije).

  —Strategija je dobro urađena, iako će biti problema oko obezbeđenja sredstva, pa bi trebalo i da Pokrajina i republika izdvoje što više sredstava, jer bi to bila dobra priprema i za EU, istakao je Parać.

  Dr Radmilo Todosijević je (SNS) je istakao da je potreban novi naučni pristup ovim problemima, jer je alarmantan podatak oko naše poljoprivrede, predlažući mobilizaciju oko Strategije i zaokret u podsticajima, radi veće produktivnosti, ocenjujući da će to doneti uspeh, ali uz kontinuiranu analizu i nove projekte sve do 2020.  godine.

  Iako je odbornička grupa Pokreta socijalista podržala donošenje Strategije, predsednik odborničke grupe Duško Stipanović, ukazao je na neminovnost drugačijeg odnosa grada prema selu.

  - Grad se odnosi nekorektno i maćehinski prema selima, gde je sve manje stanovništva i gde su veliki problemi, naročito u pogledu nezaposlenosti. Na to se posebno mora obratiti pažnja i kod donošenja rebalansa i kod budžeta za narednu godinu – naglasio je Stipanović.

  Programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta predviđeno je da se od ukupno 17 hiljada hektara državnog zemljišta u zakup izda 3.352 hektara, a očekivana sredstva od zakupa iznose ukupno 157 miliona dinara.

  - Sredstva će biti utrošena na uređenje kanalske mreže, nabavku opreme za navodnjavanje, za protivgradnu zaštitu, uređenje atarskih putova, opremanje Poljočuvarske službe, potom za edukaciju poljoprivrednika, kao i za projekte od lokalnog značaja, među kojima je Centar za prikupljanje leševa životinja - najavio je Grgur Stipić, šef Kancelarije za poljoprivredno zemljište.

  Odbornici su na Skupštini izglasali i odluku da se građevinsko zemljište više ne može uzeti u zakup nego samo kupiti.

  Imenovanja

  Skupština grada je verifikovala mandat odborniku Srpske napredne stranke Dragutinu Sokoviću, koji je sad član odborničke grupe te stranke. Do izmene u sastavu odborničke grupe SNS–a došlo je zbog prestanka mandata Jasmini Stevanović, nakon zasnivanja radnog odnosa u Gradskoj upravi.

  Odbornici su doneli i rešenja da za direktorku preduzeća „Park Palić” bude predložena Marta Feldi, diplomirani ekonomista, a za njenog zamenika Miladin Vidaković.

  Skupština grada imenovala je vršioce dužnosti glavnih i odgovornih urednika u sve tri redakcije Radio Subotice, s obzirom na to da njihov mandat ističe 17. juna, a zbog predstojeće privatizacije ne postoje uslovi za raspisivanje konkursa. Programe na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku će i dalje uređivati Tatjana Milošević, Erne Nemet i Ivana Petrekanić Sič.

  N.Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja