Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Željko Sertić, ministar privrede najavio izgradnju novog pogona u Masterplastu
  Subotici dva miliona evra za podsticaj izvoza
  28.05.2015.

  Vlada Republike Srbije obezbedila je dva miliona evra, kao podsticaj za izgradnju novog proizvodnog pogona subotičke kompanije za proizvodnju i promet građevinskog materijala Masterplast, koja će zaposliti 205 radnika, na neodređeno vreme, tokom naredne tri godine •Namera nam je da obzbedimo evropski kavlitet i kineske cene, rekao je vlasnik fabrike Bunford.

   2449_1.jpg
  Ministar Sertić (za govornicom) sa gostima

  Ministar privrede Željko Sertić i direktor „Masterplasta YU” Tivadar Bunford potpisali su 17.  maja, u Subotici, ugovor o dodeli sredstava za realizaciju investicionog projekta izgradnje nove fabrike za proizvodnju staklene mreže.  Potpisivanju ugovora prisustvovali su i savetnik premijera Srbije Gojko Radić, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik grupacije Masterplast iz Mađarske David Tibor, generalni konzul Republike Mađarske dr Janoš Babić, Balint Juhas, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu, Slobodan Vojinović, predsednik Regionalne privredne komore Subotica i Gabor Čoklo, tehnički direktor „Masterplast grupacije”.

  —Vlada Srbije je obezbedila dva miliona evra, kao podsticaj izgradnji novog proizvodnog pogona u preduzeću „Masterplast YU” , koji je deo „Masterplast grupacije” u sektoru građevinarstva i termoizolacija, koja ima i pogon za proizvodnju stiropora u Subotici i pogon za proizvodnju zaštitnih lajsni za fasade. Tokom naredne tri godine, subotička fabrika će dobijati finansijsku pomoć vrednu ukupno dva miliona evra, u tri tranše čiji će iznosi zavisiti od dinamike realizacije investicije, istakao je Željko Sertić, ministar privrede.

  Sertić je naglasio, da taj podsticaj države služi za proširenje proizvodnje.

  —Ova fabrika ima biznis plan kojim bi radila sa 50 radnika i investicijom od tri do četiri miliona evra. Vlada Srbije dodaje sredstva da bi se biznis plan povećao do oko 8,5 ili 9 miliona i pogoni proširili za 205 radnih mesta. Na taj način, podsticaji će se isplatiti već preko poreza i doprinosa, dok će ova kompanija većim brojem zaposlenih imati i veći promet i izvoz, koji se procenjuje na 15 miliona evra To je oko 23 odsto takozvanih opravdanih troškova investicije koji se računaju u odnosu na nešto više od osam miliona evra, kolika je ukupna vrednost ove investicije. Postoje i garancije koje je ’Masterplast’ morao da da Vladi Srbije u slučaju da dođe do eventualne promene biznis plana, a imaćemo i kontrolne mehanizme da proces zapošljavanja radnika i povlačenje investicija bude u skladu sa protokolom koji je pripremljen – pojasnio je Sertić.

  Direktor Masterplasta Tivarad Bunford je rekao i da trenutno firma zapošljava oko 150 radnika i snabdeva oko 1.000 građevinskih stovarišta u Srbiji i izjavio da je Ugovorom definisano, da najmanji nivo plata mora da bude 20 odsto viši od proseka zarada u privredi u Republici Srbiji, a da se „Masterplast” obavezao i da pet godina nakon završetka investicije, zadrži 200 zaposlenih radnika, a prve radnike će primiti već u avgustu ove godine.

  —Želimo postati jedan od najvećih proizvođača staklene mreže u Evropi. To je san povezan sa otvaranjem novog pogona i novih 15 miliona evra godišnjeg izvoza.  Ovaj san je prilično skup, košta više od osam miliona evra, ali naša namera je da ovom proizvodnjom obezbedimo evropski kvalitet i kineske cene, obrazložio je opravdanost ovog ulaganja, Tivadar Bunford, obećavajući realizaciju ove investicije, jer je, kako je rekao, Vlada Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem, prepoznala vrline ove fabrike i odlučila da pomogne.

  Bunford je najavio da će prvih 2.000 kvadrata proizvodne hale biti završeno do 31. jula, dok će njen konačni kapacitet biti oko 12.000 kvadrata.

  —Nova fabrika će imati 200 mašina za pletenje staklene mreže, godišnjeg kapaciteta od 60 miliona kvadratnih metara, što će kompaniji omogućiti povećanje godišnjeg izvoza za 15 miliona evra. Masterplast će biti imati najveći kapacitet u regiji iz ove oblasti. Potpisanim ugovorom, kompanija je oslobođena plaćanja poreza na dobit u narednih 10 godina. Od 2008. godine preduzeće se bavi i proizvodnjom, kada je za sedam meseci izgrađen pogon za proizvodnju stiropora, izomastera, u Subotici, koji se isporučuje na gradilišta "od Luksemburga do Albanije", rekao je Bunford.

  Pastor je zahvalio Vladi Srbije na podršci ovom preduzeću i dodao da podrška nije slučajna, kada se ima u vidu i ocena delagacije Nemačke prilikom nedavne posete Slobodnoj zoni, da se u Subotici mogu naći ozbiljni partneri, a da lokalna samouprava Grada uliva poverenje, rešavanjem teških infrastrukturnih i drugih investicija.

  —Ovo preduzeće uz novu investiciju Vlade Srbije podiže rejting Subotice i Srbije na privrednom tržištu EU, rekao je Pastor, dok je gradonačelnik Jene Maglai dodao, da je investiranje u Masterplast potvrda, da Subotica ima perspektivu.

  N.Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja