Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 12
  19. maj 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Socijala
Pokrenuta Inicijativa da i Subotica dobije Svratište za decu
Smeštaj i hrana za decu - sa ulice
24.05.2015.

U cilju da se deci koja nemaju dom pomogne, Zelena ekološka partija Subotice pokrenula je ovih dana jos jednu humanitarnu Inicijativu - Svratište za decu.  Sa ovom aktivnošću kako su nam potvrdili u ovoj partiji, biće upoznati relevantni organi lokalne samouprave, dok je Centar za socijalni rad već dao pozitivne signale za ovakav vid humanih aktivnosti.

Ovo je ujedno na neki način i uspešan osvrt na mladića Marka Vićentijevića, bivšeg beskućnika kojem se nedavno pomoglo da dobije krov nad glavom i posao.

Mirjana Evetović- Akcija Svratište za decu odnosno Inicijativa koju ovih dana pokrećemo u Subotici je apel Gradu i Centru za socijalni rad, da se uradi nešto više po pitanju dece sa ulice.  Svi znamo da je ovo pitanje teže ostvariti Projektom, a da bi se na ovaj način opremio prostor na Somborskom putu koji smo ocenili kao prikladan nije potrebno mnogo sredstava, ali nam je potrebna pomoć zajednice. Dobar primer je Grad Novi Sad gde na ovaj način mnogo dece imaju obezbeđen doručak, ručak, večeru, i održavanje higijene. To su uglavnom deca iz ekstremno siromašnih porodica, romska populacija i deca bez roditelja.  Mene lično je da se još više založim za ovu priču asocirao mladić, Marko Vićentijević, kojeg je upoznao moj sin u kafi ću a koji je kao beskućnik spavao na ulici i željezničkoj stanici. Kada sam saznala da je gladan i da nema roditelje, jednostavno me je „probudio” u ovoj priči i on sada radi u jednoj lokalnoj piceriji.  Našli smo mu krov nad glavom i posao. Odrastao je u Dečijem selu u Sremskoj Kamenici bez roditelja, otac mu je kao beskućnik umro, a majku ne zna, pa smo mu čak i tu izašli u susret emisijom „Sve za ljubav”, kako bi on konačno upoznao svoju majku što najviše želi.  Na ovaj način ukoliko dobijemo saglasnost i pomoć da i Subotica dobije Svratište za decu i omladinu, pomoći ćemo mnogima koji nemaju dom, hranu i lutaju ulicama - kaže Mirjana Evetović, majka deteta sa usporenim psihomotornim razvojem, a koja je u Zelenoj ekološkoj partiji zadužena za humanitarne aktivnosti i socijalna pitanja.  Ona ističe da je osnovna poruka ove Inicijative potreba povezivanja određenih ustanova i ljudi kojima je potrebna ovakva pomoć.

Svratišta za decu nemaju puno gradova u Srbiji, a Subotica će biti jedan od retkih, ukoliko ga dobije. Inicijatori ove ideje ističu i da je neophodno da buduće Svratište ima dobru saradnju sa ustanovama poput Doma zdravlja gde se najviše može pomoći toj deci, kao i Centrom za socijalni rad, jer ima puno zlostavljane dece.

Vojput obezbedio uslove za 207 hipoterapija dece

Preduzeće „Vojput” do sada je mnogo uradilo i pomoglo osobama sa posebnim potrebama. U jednoj od novijih akcija, obezbeđeno je 100 kubika peska, kao i mehanizacija i ljudstvo koje će obezbediti uslove za 207 hipoterapija deci sa posebnim potrebama. Hipoterapije su značajne kod ove dece, pogotovo za decu sa cerebralnom paralizom, a mnoga deca su tim tretmanom čak propričala.

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja