Naslovna stranaMEDLAB Pionir - Medeno Srce
Danas je 01.05.2017. Ponedeljak
 
NAJNOVIJI BROJ
Novi broj
Godina I, Broj 9
  28. april 2017.

 
2_4.jpg
 

 

 

 
 
 
 
Poljoprivreda
Juče u Gradskoj kući predstavnici Grada i Garancijskog fonda Vojvodine potpisali
Prvi Ugovor o sufinansiranju kredita za poljoprivrednike
18.04.2015.

Goran Vasić, direktor Grancijskog fonda Vojvodine i predstavnici Grada Subotice potpisali su juče 16. aprila, sa troje poljoprivrednika, prve ugovore o sufinansiranju kamata za kredite namenjene podizanju protivgradnih mreža, u vrednosti ukupno 100.000 evra

2285_1.jpg
Korisnici kredita (levo) Rudolf Terečik, Katalin Erek i Jasna Imgrund potpisali
su juče ugovor sa direktorom Garancijskog fonda i predstavnicima grada

U četvrtak, 16. aprila, u Gradskoj kući je potpisan prvi ugovori između Garancijskog fonda APV i poljoprivrednih proizvođača iz Subotice, kojima su odobrene kreditne linije, po konkursu za obezbeđenje dugoročnih kredita, namenjenih finansiranju kupovine nove opreme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu, kroz sufinansiranje dela kamate za nalogodavce po garancijama Fonda.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su gradonačelnik Jene Maglai i Goran Vasić, direktor Garancijskog fonda APV i poljoprivrednici.

Krediti koje je nedavno najavio gradonačelnik Jene Maglai, koje lokalna samouprava dodatno subvencioniše za poljoprivrednike, a koji su odobreni kod poslovnih banaka i Garancijskog fonda, koji je obezbedio i garancije i niže kamatne stope, obezbediće olakšice poljoprivrednicima da tokom prve dve godine budu potpuno oslobođeni plaćanja kamate.

—Iznos kredita je 100 hiljada dolara, što je neophodno za površinu od desetak hektara, pošto je za hektar voćnjaka potrebno desetak hiljada evra za veće ulaganje, istakao je Goran Vasić, direktor Grancijskog fonda Vojvodine i najavio da nakon potpisivanja prvog ovakvog Ugovora o sufinansiranju kredita, i druge lokalne samouprave sada traže „mustru” za slična učešća u kreditiranju, jer se ovaj model pokazao kao dobar model EU za sufinansiranje poljoprivrednih proizvođača.

Vasić je naglasio da su značajna pomoć i povratna sredstva Garanacijskog fonda, a ima šanse i da se obezbede sredstva za nabavku matičnih stada i sadnog materijala, pa će poljoprivrednici moći u paketu da realizuju čitavu tu kreditnu liniju.

—Na inicijativu gradonačelnika Subotice Maglaia razmišljamo i o formiranju kreditnih linija za privrednike, koji žele da prošire proizvodnju, ili realizuju nove projekte. Uz dobre tržišne uslove, stabilne i povoljne cene, verujem da će takva politika obezbediti i bolji plasman i privrednicima i poljoprivrednicima, rekao je Vasić.

Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća istakao je da je u novembru sklopljen sporazum o saradnji, čemu je prethodila saglasnost Ministarstva, Grada Subotice i Garancijskog fonda Vojvodine, a u decembru je raspisan i konkurs na koji su se javili i zainteresovani proizvođači.

— Sredstva za sufinansiranje kamata u visini od 18,5 miliona dinara obezbeđena su iz sredstava koja lokalnoj samoupravi pripadaju po osnovu izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup.  Poljoprivrednici sa ovim projektima mogu da konkurišu kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i ostvare povrat sredstava i do 50 odsto, naglasio je Ostrogonac.

Kako je najavljeno, lokalna samouprava je zainteresovana kako za nastavak ovog vida podrške poljoprivrednicima, kroz povećanje sredstava namenjenih ovoj podršci, tako i za proširenje saradnje kroz mogućnost slične podrške preduzetnicima i privrednicima. Suština je u uslovima kreditiranja, kojima dve godine kredit finansiraju korisnici, uz grejs period od godinu dana, a dve godine će subvencionisanje finansirati lokalna samouprava. Dakle, prve dve godine korisnici ne plaćaju nikakve kamate, jer taj iznos pokriva lokalna samouprava i garancijski Fond.

Prvi potpisnici kredita su Rudolf Terečik, Katalin Erek i Jasna Imgrund, koji nisu želeli da daju izjave, ali su kao i predstavnici Garancijskog fonda i lokalne samouprave izrazili nadu, da će im ovaj kredit obezbediti mnogo sigurniji i veći plasman robe od dosadašnjeg.

Nada Harminc

Cenovnik Subotičkih Novina

Apoteka Subotica

4_22.jpg

Kuća zdravlja

4_20.jpg

Zoo Palić

NorDent

Suboticagas

Vojput

Dom zdravlja