Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.07.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U vrtlogu - filmska kapsula Šifliša
  02.04.2015.

  U bisokopu Lifka Art na repertoaru je novi film Zoltana Šifliša

  Prikazivanje novog dokumentarnog filma reditelja Zoltana Šifliša, U vrtlogu, (Örvényben), na repertoaru je Lifka Art bioskopa, 31. marta i 1. aprila, sa početkom u 20 časova, film traje 104 minuta, snimljen je na mađarskom a titlovan je na srpskom jeziku.

  2224_1.jpg
  reditelj Zoltan Šifliš

  Film je urađen kao dnevnik, u stvari je dokumentarno-filmska vremenska kapsula, filmska hronika sa kraja milenijuma, o svakodnevici skoro decenije dugih balkansko-jugoslovenskih ratova.

  —Moje novo delo je filmski dnevnik o događajima, atmosferi građanskog rata devedesetih godina. O iskušenjima prisilno mobilizovanih muškaraca vojnih obveznika i o onima koji su živeli u senci antirežimskih demonstracija.  Mnogima je pretilo odvođenje na frontove, na pogrešna ratišta.  Postavljala se dilema: da li učestvovati u bezumnim događajima ili se skrivati, pobeći iz sve većeg haosa.  Mnogi su već tih godina napustili zemlju, bežeći od bede i hiperinflacije prouzrokovanih ratovima. Film –obrađujući taj težak period - fokusira prvenstveno stanovništvo mađarske nacionalnosti u tadašnjoj Jugoslaviji-Srbiji. I dalje smo, naime svedoci neverovatno štetnih i razarajućih procesa, u toku je beg radne snage, odlazak mladih, školovanih, radno sposobnih ljudi. Dokumentarni film „U vrtlogu“ prikazuje životne situacije, ljudske sudbine vezane za ova pitanja, objašnjava za Subotičke novine autor filma Zoltan Šifliš.

  2224_2.jpg

  Scenario i režija filma u U vrtlogu je Zoltan Šifliš, snimatelji – Artur Hoffmann, Atila Lukćcs, montaža- Antal Erdudac, muzika- Miroslav Jovančić, producent – Cinemart Budimpešta i Otvorene perspektive Subotica,

  Šifliš kaže da je zapravo ovaj film počeo snimati još za vreme NATO bombardovanja.

  —Kamerom sam više mececi dokumentovao sva događanja u Subotici, i u okolini, sve do Novog Sada. Uglavnom sam dokumentovao lokacije bombardovanja, sahrane stradalih vojnik sa našeg područja, mitinge, proteste kao i rzgovore sa običnim ljudima, o nihovoj svakodnevnici i emocijama.  A onda sam dugo godina ostavio da odleže ti materijali, i tek 2012 sam napisao prvu verziju sinopsisa filma. Sledili su kokursi na filmske fondove u nas i u mađarsku, i kada sam uspešno prošao na konkursika, 2013 sam sa ekipom počeo snimanje.  Sadašnje vreme je polazna tačka filma, pa se vraćamo deset, petnajst godina unazad, a u drugom delu filma opet se vraćamo u današnje vreme. Fokusirajući gdje su neki od tih ljudi danas, skoro dve decenije kasnije. Savremena naša vojvođanka i srpska kinematografija, knjiženost i pozorišna scena, ima još podosta zadatka da da autorsku, umetničku interpretaciju sveta u kome živimo.  Moj film je jedan u nizu koji se bavi filmskom interpretacijom aktuelne i prethodne društvene stvarnosti tu oko nas, pojašnjava za Subotičke novine Zoltan Šifliš.

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja