Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.07.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Za strategiju poljoprivrede 12 milijardi dinara
  29.03.2015.

  Gradsko veće usvojilo Strategiju razvoja poljoprivrede

  Gradsko veće Subotice usvojilo je 25.  marta Strategiju razvoja poljoprivrede za period do 2020. godine, za čiju realizaciju će biti potrebno obezbediti skoro 12 milijardi dinara iz različitih izvora, a konačnu reč o dvema pripremljenim strategijama daće Skupština.

  2206_1.jpgStrategijom je na 129 strana obuhvaćena analiza, swot analiza, vizija, ciljevi i mere i instrumenti za implementaciju strategije. Osim Strategije, Veće je usvojilo i uputilo Skupštini grada da usvoji i Operativni program razvoja i Akcionog plana za prve dve godine implementacije Strategije.

  - Ukupna sredstva potrebna za sedmogodišnji period implementacije Operativnog programa predviđena su na oko 12 milijardi dinara u periodu od šest godina, iz budžeta Grada, budžeta AP Vojvodine i Republike Srbije, stranih donacija i raspisa EU i drugih programa, deo je operativnog programa, sastavnog dela Strategije.  Procenjuje se da bi učešće grada u sufinansiranju aktivnosti bilo na nivou od oko 40 odsto ukupnih sredstava koja se budu utrošila, tako da bi na nivou od šest godina to iznosilo 5,5 milijardi dinara. Što se akcionog plana za prve dve godine tiče, operativnim programom je procenjeno da bi za njegovu realizaciju bilo potrebno više od milijardu dinara, takođe iz budžeta grada, sredstava JKP, projekata i sredstava iz budžeta Republike Srbije i AP Vojvodine, putem nadležnih ministarstava.

  Aktivnosti će se moći korigovati na nivou od pet odsto, a kako je saopštio član Gradskog veća za poljoprivredu Šimon Ostrogonac, strategija se donosi u cilju organizovanog razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Subotice i kompletiranja potrebne dokumentacije radi pristupa sredstvima razvojnih fondova, uključujući i fondove Evropske unije. Ključno je i da se trenutno ne zna modus i da li će biti dovoljno sredstava za izvršenje usvojene strategije, jer je to kako se napominje još uvek neizvesno. Gradsko veće takođe je juče usvojilo i uputilo Skupštini grada na razmatranje Akcioni plan razvoja organske proizvodnje u Subotici, takođe za period do 2020. godine, čiji nacrt je već predstavljen, ali nije usvojen ni tokom prošle godine. Cilj Akcionog plana je da se 2015. godine za 25 odsto povećaju površine pod organskom proizvodnjom, nosilac posla je udruženje " Terras ", a izrađen u okviru projekta "Organska proizvodnja u funkciji održivog razvoja Srbije", koji se realizuje uz podršku programa SENSE koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu.

  O merama rasterećenja Radio Subotice

  Gradsko veće je u sredu popodne usvojilo Nacrt i utvrđivanje predloga Odluke o izmenama Odluke o modelu, metodu i merama za pripremu i rasterećenje privatizacije Javnog preduzeća „Radio Subotica“ i uputilo odluku Skupštini grada na donošenje.

  Skupština Grada Subotice na sednici 28. novembra 2014. godine, donela je Odluku o modelu i metodu privatizacije, modelom prodaje kapitala, metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, izmenila je i unela sve potrebne elemente, a Grad Subotica u svojstvu osnivača subjekta privatizacije određuje da procenat javnog kapitala koji se privatizuje iznosi 100 posto kapitala subjekta privatizacije u vlasništvu Grada Subotice.

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja