Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.07.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Miladinovićev Rendered History
  19.03.2015.

  Danas prva samostalna izložba Vladimira Miladinovića u Modernoj galeriji

  „Rendered History” je prva samostalna izložba u Subotici, mladog autora Vladimira Miladinovića. Njegova dela su prikazana u aprilu 2014. u Modernoj galeriji „Likovni susret“ Subotica, u okviru izložbe Put za Evropu „Sa herojima i svedocima”.

  2168_1.jpg
  Vladimir Miladinović, Nela Tonković i Jasmina Jovančić Vidaković

  Okosnica projekta „Rendered History” je rad sa ratnim i posleratnim traumama nekadašnjih jugoslovenskih društava. Na izložbi će biti prikazani crteži u tehnici laviranog tuša, a izložba će biti postavljena od 13. marta do 17. aprila u Likovnom susretu.  Izložbu je priredila Moderna galerija ‘’Likovni susret’’ Subotica”, kustos izložbe je Nela Tonković, a vizuelni identitet izložbe uradila je Virag Molnar-Čikoš. Izložbu prati publikacija sa tekstom dr Nikole Dedića. Dr Nikola Dedić u svom tekstu „Umetnik kao kritički intelektualac” ističe da i Vladimir Miladinović u fokus svoje umetnosti postavlja medijske, forenzičke, političke i moralne identifikacije i prezentacije ratnih zločina, odnosno analiza mehanizama njihovog negiranja i brisanja unutar aktuelnih tranzicijskih ideologija.

  —Miladinović postavlja pitanje na koji način mediji i institucije u post jugoslovenskim društvima kreiraju javni prostor i na taj način oblikuju javno sećanje.  Time pokreće pitanja ratne medijske propagande, manipulacije, istorijske odgovornosti i intelektualnog angažmana. Iako se na prvi pogled čini suprotno, Miladinović nije konceptualni umetnik. Njegova umetnost je mnogo više realistička, ne zato što koristi klasični medij crteža i radi u domenu „neutralnog“, „realističkog“ kopiranja. Njegova umetnost je realistička u smislu da nam daje uvid u materijalne, istorijske procese, ističe dr Dedić.

  On podseća da je taj aspekt realizma prepoznao još Đerđ Lukač, pišući kako umetnost daje uvid u materijalnost istorije, u ono što je „uistinu društvena nužnost“, prikazuje „unutrašnje jedinstvo procesa društvenog razvitka i objektivnu društvenu povezanost tipova koji su prividno daleko jedan od drugog“, tj.  ukazuje na funkciju po kojoj su ustanove, institucije, mediji, rat „nosioci i provodnici klasnih interesa“.  Rečima Vladimira Miladinovića u jednom od pratećih stejtmenta – razumevanje prošlosti je neophodno za stvaranje društvenih odnosa u sadašnjosti.

  —Na ovim osnovama možemo promišljati utopijski potencijal (Miladinovićeve) umetnosti – ona nije samo etički zahtev za (tranzicionom) pravdom već i zahtev za novim oblicima političke subjektivnosti koji će procesom samospoznavanja nastati kroz rez, prekid u odnosu na aktuelne konstrukcije nacionalističkih identiteta, politike terora i raspodele bogatstva.  Miladinovićev čin je u tom smislu revolucionaran – on je politički zahtev za uspostavljanjem novog „društvenog ugovora“, definiše dr Dedić.

  Na konferenciji za novinare povodom otvaranja izložbe, beogradski autor Miladinović istakao je da je njegova ideja bila da istraži arhiv objavljenih članaka o tom poslednjem ratom zahvaćenom području, fokusiran pre svega iz 1991. i 1992. godine, i logorima u kojima je locirano bilo stanovništvo BiH.

  —Želeo sam da ti radom ukažem i na svoj odnos prema tom vremenu i događajima, kao i arhivskom materijalu, a iz serije crteža vide se te poruke. Moj lični stav prema temi je sadržan u ideji da sam želeo da sagledamo na koji način funkcioniše to naše sećanje na protekle ratne događaje.  Bilo mi je važno da definišem te reference našeg sećanja, koliko su one potpune, koliko ih pamte generacije rođene osamdesetih godina. U kontekstu Srbije naše sećanje, odnosno ratno iskustvo je više bilo neposredno, kognitivno, a manje iskustveno i empirijsko.  U te segmente sam želeo da prodrem, a moj lični stav je da je naše sećanje uglavnom zasnovano na informacijama mas medija i drugih medijskih saznajnih procesa, istakao je Miladinović za Subotičke novine.

  Nela Tonković, direktorka Moderne galerije istakla je i pripremljen prateći edukativni program uz postavku izložbe, a istakla je i da prvi put pred posetioce Galerije postavljaju izložbu sa ovakvim tematskim sadržajem.

  Mediji i rat

  Jasmina Jovančić Vidaković, kustoskinja Moderne galerije dodala je da će umetnik Miladinović 17. marta u 14 sati, učenicima Gimnazije i posetiocima predstaviti tematski svoju izložbu. Takođe, 27. marta u Galeriji, će dr. Todor Kuljić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu održače predavanje, tematski vezano za isti period „Politička upotreba smrti u ratovima 90-ih godina”.

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja