Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.07.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Akvareli, grafike i kolaži Boroša, Kerekeša i Tereka
  09.03.2015.

  U Galeriji Otvorenog univerziteta otvorena izložba slika

  U Galeriji Otvorenog univerziteta u ponedeljak, 2. marta otvorena je zanimljiva i retka izložba koja je objedinila tri zasebne likovne sekcije za odrasle u gradu koje okupljaju zaljubljenike u likovnu umetnost kojima to nije profesija.

   2126_1.jpg

  Izložba je objedinila radove tri autora u likovnoj radionici Mađarskog kulturnog centra „Nepker” koju vodi Đerđ Boroš, likovnu radionicu Crvenog krsta Šandora Kerekeša, i likovnu radionicu ABC&T Ištvana Tereka.  Izloženo je oko 50-tak radova u kojima su primetne sličnosti i razlike sve tri likovne škole.

  — Stvaraoci iz „Nepkera” nam dolaze sa akvarelima i po jednom grafikom i kolažom. U proteklih 15 godina kroz ovu likovnu radionicu prošlo je više od 200 dece i odraslih koji imaju želju i dobru volju da se bave likovnom umetnošću i koji su spremni da poštuju stroge kriterijume svog mentora dugogodišnjeg profesora i pedagoga Đerđa Boroša. Likovna radionica u Crvenom krstu postoji 10-ak godina i kroz nju je prošlo oko 150 polaznika do sada. Grupa se povremeno obnavlja a kada stigne neko nov i svom mentoru Šandoru Kerekešu kaže da je još kao dete dobijao nagrade ali da nije crtao od Osnovne škole, Kerekeš kaže da se to ne zaboravlja kao ni vožnja biciklom i da se likovna tehnika gradi na postojećem znanju— rekla je u uvodnoj reči Slavica Daković, novinar.

  Kako je na izložbi rečeno i treća likovna sekcija ABC&T postoji 15-ak godina, a Ištvan Terek vodio je polaznike kojih je za sve ove godine bilo 200, u više prostora, da bi se sada „udomili” u kući stvaraoca Terek u gradu i u Palićkoj biblioteci. Na ovoj izložbi autori ove sekcije uglavnom izlažu dela sa temom mrtve prirode i pejzažima.

  Na izložbi su učestvovali i recitatori Greta Bašić i Gordana Petkov, a otvorili su je Slavica Daković, novinar i Karolj Dudaš, pisac.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja