Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.07.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  „Ljubičice“ osvajaju nagrade i publiku
  05.02.2015.

  Posle petogodišnje pauze dramska sekcija KPD - a „Jedinstvo-Eđšeg“ ponovo na okupu

  U proleće prošle godine glumci dramske sekcije KPD - a „Jedinstvo- Eđšeg“, odlučili su posle pauze od pet godina da odigraju predstavu u znak zahvalnosti režiseru Zoltanu Baraciušu, ... te su na pozorišnoj sceni „oživeli“ „Ljubičice“ koje ne samo da osvajaju nagrade na međunarodnim festivalima, već i vraćaju publiku u pozorišnu salu.

  1998_1.jpg 

  Želeli su da se zahvale režiseru Zoltanu Baraciušu za sve što ih je naučio kao i da podsete Bajmočane na njega i njegovo delo.  Jer, kako kažu, mnogo ih je zadužio...  Mogli su to da urade na samo jedan način - da se posle pet godina pauze vrate u pozorište i „ožive“ njegovu predstavu koju je svojevremeno režirao. Želeli su da to bude predstava „Kidaj od svoje žene“, ali ih nije bilo dovoljno.  Umesto toga, Zoran Aranj, jedan od glumaca setio se laganog komada koji je Zoltan Baraciuš postavio sa mađarskom dramskom sekcijom pod nazivom „Ljubičice“.

  —Rado smo prihvatili njegov predlog i režiju smo praktično skinuli sa VHS snimka.  Mislili smo da ćemo odigrati tu jednu predstavu Zoliki u čast i da će tu biti kraj.  Međutim, desilo se nešto čemu se nismo nadali. Predstava „Ljubičice“ je, na neki način ponovo okupila glumce dramske sekcije KPD „Jedinstvo-Eđšeg“ i samo u Bajmoku je odigrana tri puta, a prihod od jednog izvođenja namenjen je u humanitarne svrhe za poplavom ugrožena područja.  Publika je počela da se vraća u pozorišnu salu, a mi smo osetili ogromnu količinu pozitivne energije i entuzijazma. Osim što radimo ono što volimo, gluma nam dođe i kao neka vrsta „izduvnog ventila“ od ne tako vesele svakodnevnice. Odlično se zabavljamo i dok god nas taj entuzijazam bude držao planiramo da radimo, kaže Ivica Beretić, najstariji član dramske sekcije.

  Osim što su napunili salu KPD „Jedinstvo-Eđšeg“ članovi dramske sekcije su „Ljubičice“ odigrali u Kruščiću, Svetozaru Miletiću, Bačkoj Topoli, Subotici i sa 5. Međunarodne smotre amaterskih dramskih društava koja je održana u Somboru, vratili se sa tri glavne nagrade.

  —Predstava „Ljubičice“ proglašena je za najbolju predstavu, Tatjana Kapor je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu, a ja, nagradu za najbolju mušku ulogu.  Kristina Farkaš je dobila specijalnu pohvalu za žensku epizodu.  Ovo nam je samo dalo „vetar u leđa“ da nastavimo da glumimo.  Ovog puta imamo više podrške za svoj rad od rukovodstva KPD „Jedinstvo-Eđšeg“, što nije bio slučaj u predhodnom periodu kada je sekcija i prestala sa radom, objašnjava Beretić.

  Dramska sekcija KPD „Jedinstvo-Eđšeg“ je osnovana pre 40 godina i u njoj je svoje glumačko umeće oprobalo preko stotine Bajmočana i Bajmočanki. A sve ih je na okupu držao Zoltan Baraciuš, režiser, koji je postavljao komade u Bajmoku, Subotici, Somboru i Kikindi.

  —„Ljubičice“ će nastaviti sa svojom turnejom.  Za kraj godine obnovili smo još jednu predstavu „Novogodišnju bajku“ Danila Beatovića i izveli je prilikom dodele paketića. Prvog vikenda u februaru ćemo početi postavku novog komada. U pitanju su „Ženski razgovori“ Duška Radovića u kolektivnoj režiji svih nas. Pokušaćemo da primenimo znanje koje smo stekli za 15 godina koliko se bavimo glumom, čime praktično započinjemo i novo poglavlje bajmočke dramske sekcije, zaključuje Ivica Beretić.

  Ansambl i prijateljstva

  Osim što su svi ljubitelji glume, oni su i prijatelji, koji mogu računati jedni na druge.  Odlično se zabavljaju na probama, a fenomenalno na izvođenju predstave, što publika oseti i zato ih voli.

  Trenutno ansambl dramske sekcije čine: Tatjana Kapor, Jadranka Čović, Jelena Milunović, Kristina Farkaš, Zoran Aranj, Perica Vujević i Ivica Beretić.

  Vesna Ivošević

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja