Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.07.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Izložbom „Vrt pravednika” otvorena Svetosavska nedelja
  28.01.2015.

  U Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava"

  U zadužbini Dušana Radića, u sredu 21. januara svečano otvaranje Svetosavske nedelje počelo je pojanjem duhovnih pesama mešovitog hora SKC „Saveti Sava”, kojim je dirigovao Veselin Jevtić, a uprkos kišnom vremenu, veliki broj posetilaca odazvao se tradicionalnoj manifestaciji na kojoj je otvorena i izložba slika umetnice Olgice Stefanović „Vrt pravednika ”.

  1969_1.jpg
  Beseda oca Miodraga Šipke uz pojanje hora SKC „Sveti Sava”

  Episkop bački dr Irinej Bulović, zbog neodložnih obaveza, nije mogao uprkos najavljenom dolasku, da otvori tradicionalnu manifestaciju "Svetosavska nedelja", koja se svakog januara organizuje u Srpskom kulturnom centru u Subotici.

  Milan Marodić, predsednik SKC-a na svečanosti Svetosavske nedelje, obratio se skupu rečima, da je ovo podsećanje na prvu ličnost srpske istorije, Svetog Savu, bez kojeg ne bi bilo državnosti niti duhovnosti i kulture u srpskom rodu. Otvaranju je prisustvovao pored više sveštenika SPC-e, velikog broja umetnika i gostiju i predsednik Skupštine grada, Ilija Maravić

  1969_3.jpg
  Milan Marodić, autorka izložbe Olgica Stefanović i
  predsednik Skupštine Ilija Maravić, na otvaranju Svetosavske nedelje

  Namesnik subotički, otac Miodrag Šipka otvorio je Svetosavsku nedelju besedom u kojoj je uputio poruku i pozdrav Vladike Irineja.

  — Sabrani smo ovde na otvaranju još jedne od Svetosavskih nedelja, uz bogat program.  Primarni razlog našeg saborovanja u SKC-u je Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski, patron i zaštitnik ovog Doma.  Pošto sebe nazivamo svetosavcima, trebalo bi postaviti i pitanje, da li i živimo onako po predanju koje nam je ostavio Sveti Sava, koji se napajao sa neiscrpnog izvora predanja koja su nam ostavljena naukom Hrista. Zato je potrebno da bdimo nad sobom, da radimo na sebi i sebe popravljamo i menjamo, a to će menjati i ljude oko nas i čitavo društvo. Želim da podsetim i sebe i sve nas da je potrebno sabirati se i u svetim tajnama Crkve, jer jedino tako možemo spojiti vidljivi način sabranja i poštovanja Svetog Save, sa isto tako važnim duhovnim sledovanjem Svetom Savi, pozdravio je ovim rečima prisutne otac Šipka, otvarajući svečanost.

  1969_2.jpg

  U zadužbini Dušana Radića, uprkos kišnom vremenu, veliki broj posetilaca odazvao se svečanosti na kojoj je otvorena i izložba slika umetnice Olgice Stefanović „Vrt pravednika ”.

  Prema rečima umetnice Olgice Stefanović, samostalna izložba „Vrt pravednika” je izložba pravoslavlja, a umetnica je inače grafički dizajner , slikar i ikonopisac i članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine, a živi i stvara u Novom Sadu. Poznat je i njen autorski projekat „Moja ćirilica”, koji je autentičan zapis o srednjovekovnoj srpskoj umetnosti, zapis koji čuva od zaborava i pokazuje svu lepotu ćiriličnih slova.  Izložbom tih radova, umetnica je među onim kulturnim poslenicima koji na najbolji način reprezentuju srpsku kulturu , ne samo u državi, već i širom sveta, gde je do sada imala preko 30 samostalnih izložbi.

  1969_4.jpg
  Svečana sala ispunjena gostima u SKC-u

  Domaćini su želeli da se u toploj molitvi, u sazvučju boja i molitve, posetioci sete „nebeskih vitezova, svetorodnih Nemanjića, koji još svetle neizbrisivim sjajem, darujući rodu ljubav, veru i nadu”. Stoga je veče započelo rečima Teodosija Svetogorca, Hilandarskog monaha, koji je otvorio žitije Svetog Save rečima :

  — U siromaštvu znanja svoga, iz ubogog doma mojega, nemajući ništa da iznesem na trpezu, podstičem Vas da se molite za zrak svetlosti kojim ćemo očistiti mrak duše i uma u sebi, dobro iskazati dobro života svetoga Save koji sija u našem rodu, istaknuto je prilikom otvaranja uz još veće poruke iz naše istorije i kulture, kao i vremena Nemanjića.

  Na tom predačkom zavetu i duhovnom temelju nastale su i slike Olgice Stefanović, koja se tokom minulih godina ističe i kao ikonopisac i kaligraf, ali i iskren i duboko verujući čovek, koji uz blagoslov pristupa stvaranju svojih dela o nedokučivoj duhovnoj lepoti ikonopisa. Ona ne bira motive, već, kako je rečeno, motivi biraju umetnicu koja čuva tajnu lepote svojih ikonopisa, koje radi sa ljubavlju i verom.

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja