Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.08.2018. Subota
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Subvencije smanjene na petinu prošlogodišnjih
  19.01.2015.

  Promene u subvencionisanju najviše pogađaju mešetare u poljoprivredi

  Mere štednje na žalost nisu zaobišle ni poljoprivrednu proizvodnju, tako da će ove godine agrarni budžet biti nešto skromniji u odnosu na prethodni period.  Pored ove novine, menjao se i Zakon o subvencijama i ruralnom razvoju.

  1929_1.jpg

  Najvažnija promena se odnosi na subvenciju na poljoprivredno zemljište. Od ove godine će ministartstvo jednokratnu pomoć na osnovu površine islaćivati samo do 20 hektara. Ova sredstva će dobiti svi poljoprivrednici, i oni čije imanje je manje od navedenog i oni koji gazduju na znatno većoj površini, s tim da je granica subvencija smanjena na jednu petinu, u odnosu na prošlu godinu.

  Arpad Fremond-Nadležni u resornom ministartsvu su obećali da će svoja dugovanja prema paorima izmiriti do kraja minule godine.  Ovo je veoma važan napredak, tim pre što se to ranije ni jednom nije desilo. Prema rečima nadležnih, ministarstvo će ovu godinu početi bez dugova a ni sa isplatom subvencija neće kasniti – izjavio je za Subotičke novine Arpad Fremond, narodni poslanik i član skupštinskog odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

  Neki tvrde da su najznačajnije promene što će se država u predstojećem periodu fokusirati na mala i srednja gazdinstva, kao i to što se državna zemljišta više neće subvencionisati.  – Zbog mnogobrojnih zloupotreba nadležni u ministarstvu su bili primorani da preuzmu ovaj korak. Dešavalo se da su velika preduzeća i gazdinstva uz pomoć privatnih lica ostvarila pravo na državnu zemlju a samim tim i na subvencije. Što se ostale državne pomoći u poljoprivredi tiče nema promena, obim subvencioniranja ostaje isti. To znači da pčelari i stočari i ove godine mogu računati na subvencije, a što je još važnije, i razne premije će se isplaćivati na vreme, odnosno kašnjenje će nadležni pokušati da svedu na minimum.

  Zahvaljujući amandmanima koje su predložili predstavnici SVM-a, u novom Zakonu o subvencioniranju i ruralnom razvoju su ostale uredbe koje omogućavaju da Pokrajina i lokalne samouprave izdvoje sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje.  Ovo je važno istaći iz razloga što su u prethodnom periodu ne samo Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede, već i neke lokalne samouprave imale uhodane sisteme za unapređenje agrarne proizvodnje. Ovde se pre svega misli na refundiranje veterinarskih troškova, odnosno dela troškova za nabavku nove mehanizacije, sistema za zalivanje i protivgradnu zaštitu, kao i na razne subvencije koje su usmerene na otplatu kamate – istakao je narodni poslanik. Nova zakonska regulativa sprečava zloupotrebu sistema subvencioniranja u agrarnoj proizvodnji. Ove promene se odnose na mali broj poljoprivrednika, dok oko 95 posto registrovanih gazdinstava i dalje ostaje u sistemu državne pomoći.

  – Nadamo se da se u ovom slučaju radi samo o privremenim merama, jer ako želimo biti deo Evropske porodice, onda je cilj da se jača agrarna proizvodnja države, koja je moguća samo uz jačanje privatnih gazdinstava.  Uslov za to je primena kontinuiranog i usmerenog subvencioniranja.  Na ovome i za ovo treba da radimo svi, jer se jedino na ovaj način može obezbediti konkurentnost naših proizvođača na Evropskom tržištu. Prema rečima ministra Poljoprivrede nadležni intenzivno rade na tome da našim proizvođačima što pre budu dostupna sredstva iz IPA programa, koja su neophodna za poboljšanje uslova u ruralnim sredinama. Kao prvi korak ka tome ministarstvo mora oformiti akreditovanu „Agenciju za isplatu“, koja će pored privlačenja sredstava iz EU pratiti i njihovu namenu i o tome obavestiti i nadležni fond. Sve je to međutim moguće samo u funkcionalnom i transparentnom sistemu.  Stučnjaci iz Evrope već više od godinu dana skreću pažnju domaćim funkcionerima na ovu potrebu. Izgleda da sada Vlada ima dovoljno snage i odlučnosti da oformi ovu, sa aspekta agrara, veoma važnu Agenciju. Naravno, pre dobijanja akreditacije, stručnjaci će prvo da se uvere u funkcionalnost i transparentnost sistema kao i u stručnost osoblja koje će raditi u ovoj ustanovi. Iz tog razloga ceo proces kontrole će trajati više meseci, ali se nadamo da će do sredine ove godine Agencija dobiti zeleno svetlo od evropskih zvaničnika – istakao je Fremond.

  On smatra da je ovo veoma važan korak sa aspekta razvoja agrarne proizvodnje u Srbiji, jer će proizvođači moći već u pretpristupnom procesu konkurisati za sredstva iz Evropskih fondova.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja