Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.07.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  „I ja se pitam, zar ne?“
  24.12.2014.

  Na Otvorenom univerzitetu održana izložba slika Borisa Hrnjaka i Petra Fehera iz Udruženja Zajedno

  Na Otvorenom univerzitetu, u ponedeljak, 15. decembra otvorena je izložba slika Borisa Hrnjaka i Petra Fehera, korisnika dnevnog boravka odraslih osoba sa invaliditetom gradskog Udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „ZaJedno“.

  1852_1.jpg 

  Otvarajući izložbu, Mile Tasić je u osvrtu na izložene radove dvojice autora rekao, da su njihovi umetnički radovi protkani izuzetno iskrenim autorskim pečatom i da kod njih nema koketiranja, niti dodvoravanja nekim trenutnim interesima javnosti.

  — Slike su nastale iz duše, srca, i to se jasno vidi. Pored boja, korišćen je i kanap, kojim inače vrlo malo umetnika radi, što slikama daje posebnu vrednost — istakao je između ostalog Tasić.

  Ovo je osmo samostalno izlaganje Subotičanina Borisa Hrnjaka, mladića sa Daunovim sindromom, koji se ovoga puta predstavio sa svoje 22 slike.  Ruža Hrnjak, Borisova majka rekla je u izjavi za naš list, da je njen sin još od malena počeo da crta, olovkom uglavnom, da bi se tek kasnije ispoljio njegov talenat koji je doveo do platna i ozbiljnih boja, pa se tako sada već 15-tak godina bavi slikanjem.

  Drugi autor, Petar Feher za ovu priliku pripremio je 24 umetnička dela. Koristio je kombinovanu tehniku i grafite.

  — Želeo sam da prikažem svoj trud unazad tri, četiri godine.  Slike nemaju posebnu tematiku, uglavnom sam radio pejzaže, mrtvu prirodu, što mi je najsrodnije — rekao je autor.

  U okviru izložbe, nalazi se i postavka plakata na temu „I ja se pitam, zar ne” autorke Ivane Brašič, čiji su radovi nastali kao podrška projektu koje Udruženje „ZaJedno” realizuje sa još devet subotičkih organizacija osoba sa invaliditetom.

  Vesna Gavrić, član Udruženja „Zajedno” objasnila je, da je Udruženje podržalo ovu izložbu kako bi sugrađanima proširilo ugao gledanja na osobe sa invaliditetom.  Gavrićeva je naglasila da javnost obično gleda šta osobe sa invaliditetom ne mogu, a ređe ono što mogu, a ova izložba je dobar primer ovakvih nedoumica.

  Projekat „Korak ka usluzi stanovanje uz podršku za osobe sa invaliditetom”, podržan je od strane TRAG fondacije, sa ciljem podizanja nivoa svesti o pravima osoba sa invaliditetom na život u otvorenoj zajednici. Stupanjem na snagu novog Zakona o socijalnoj zaštiti u martu 2011. godine, stanovanje uz podršku, prepoznato je kao jedna od novih socijalnih usluga za osobe sa invaliditetom, a Pravilnikom o bližim uslovima i standardima pružanja socijalnih usluga omogućeno je da pružaoci usluge mogu biti iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

  Danas, najveći broj kućnih zajednica u Srbiji kroz koje se sprovodi ova usluga realizuje se u Beogradu i Novom Sadu, dok je u našem gradu ova ideja u fazi stvaranja uslova za njenu realizaciju.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja